Omet els enllaços

Els tallers educatius

Avui us volem parlar dels tallers educatius realitzats al nostre centre com a part del procés de recuperació dels joves, per això us compartim la recerca realitzada per la Mireia Arques i Oller.

Compleixo els requisits per ser addicte? és un treball de recerca (TREC) basat en Font Fregona,  realitzat per la Mireia Arques i Oller, assessorat i supervisat per la psicopedagoga del nostre centre, Xesca Arques. El treball tracta l’adolescent addicte i investiga el rebuig social que reben les persones consumidores, com també els estereotips associats amb elles. Els principals objectius son ​​desestigmatitzar els adolescents addictes i sensibilitzar els joves sobre les addiccions.

 

ELS TALLERS EDUCATIUS

Un taller és una activitat, de durada limitada, dirigida per un o més educadors. Distingirem entre tallers d’interior i exterior. També cal distingir entre tallers col·lectius i tallers per a grups petits (com cuina, bugaderia, gestió del rebost..). Aquests últims són tallers amb responsabilitat addicional que només són per a pacients amb certa experiència i que han mostrat notables millores de comportament i mèrits suficients per a formar-ne part. Els tallers de grups petits representen un repte i una responsabilitat especial que els fa créixer en autoestima i responsabilitat dins del grup. Que una persona entri en una d’aquestes responsabilitat es decideix en reunió d’educadors i amb el consens de l’equip terapèutic i directiu.

 

Objectius

L’objectiu dels tallers és ser una eina per adquirir aprenentatges en la higiene personal, organització, hàbits, treball en equip, adquisició de responsabilitats i creixement personal; com per exemple:

  • Treballar tasques i responsabilitats personals: cuina, cavalls, hort, jardins, bugaderia, manteniment de la comunitat.
  • Relaxar cos i ment: piscina, voleibol, bàsquet, gimnàstica, ping-pong, rondes d’esport, zen, ketshuguen, sofrologia.
  • Educar i formar: tallers de creixement personal en grup amb la psicopedagoga, equinoteràpia, tallers de plàstica, música, contes, premsa, expressió corporal i teatre, cinefòrum.
  • Desenvolupar estratègies d’oci saludable: teatre, playstation, puzles, escacs, dames, jocs de taula, piscina (a l’estiu), biblioteca.
  • Tallers formatius puntuals: Meteorologia i canvi climàtic, gestió de residus, expedicions i activitats de muntanya i esportives, abús escolar i violència de gènere, salut: anticoncepció, higiene personal, malalties de transmissió sexual, alimentació, prevenció de recaigudes, VIH/Sida.

 

Font Fregona disposa d’un conveni de col·laboració amb la Direcció General d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, i l’Institut Obert de Catalunya del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és oferir una formació acadèmica compensatòria i integral a l’alumnat del centre terapèutic que faciliti als interns l’acreditació acadèmica reglada (ESO, Batxillerat i Cicles) i la posterior inserció laboral.

Per aquesta raó, es fomenta l’estudi i tenir temps lliure per:

  • Continuar els estudis reglats
  • Assistir a les tutories escolars
  • Fer els deures
  • Accés a la biblioteca
  • Accés a la premsa escrita
  • Veure les notícies a la TV
  • Escriure cartes als seus familiars

 

ARQUES i Oller, Mireia. Compleixo els requisits per ser addicte?. Institut d’Altafulla, 2022.

 

Font Fregona

L’objectiu és aconseguir vèncer l’addicció i reestructurar la seva vida a través de l’aprenentatge de nous patrons de conducta.

Deixa'ns les teves dades per rebre més informació.