Omet els enllaços

La sensació de control

Avui us volem parlar de la sensació de control entre els joves addictes, per això us compartim la recerca realitzada per la Mireia Arques. 

Compleixo els requisits per ser addicte? és un treball de recerca (TREC) basat en Font Fregona realitzat per la Mireia Arques i Oller, assessorat i supervisat per la psicopedagoga del nostre centre, Xesca Arques. El treball tracta l’adolescent addicte i investiga el rebuig social que reben les persones consumidores, com també els estereotips associats amb elles. Els principals objectius son desestigmatitzar els adolescents addictes i sensibilitzar els joves sobre les addiccions.

Com a part de la recerca, se’ls hi va preguntar als joves sobre la sensació de control del consum i els seus efectes negatius. Molts van respondre amb expressions com “et deixes anar / creus que som els millors / poca valoració i pocs valors / pensem que passa als altres però mai a nosaltres / a tothom li pot passar / poca responsabilitat, ambició i conformisme / inconscients / pensem que podem amb tot, ens sentim immortals”. De forma resumida, es pot dir que la curiositat i la pressió social fomenten el consum i a tot això s’hi pot afegir el sentiment dels joves de creure’s immortal i de valorar poc el risc d’aquestes substàncies.

A continuació, un recull de les respostes.

Per què els joves creuen que tenen control i no els afectarà?

  • “Perquè arriba un moment que et deixes anar i creus que som els millors i sempre sabem què ens pot passar però pensem que a nosaltres no.”
  • “Som conscients de la realitat perquè estem en una època on les xarxes socials, la gent i tot, fa que no hi hagi valors i no es valori res. També perquè ara tot és més fàcil.”
  • Pensem que no ens passarà res i perquè a tothom que veiem no li passa res i ens diuen que no porta problemes i que no afecta. I perquè finalment els joves pensem que això no està en nosaltres i no té res a veure i mai ens passarà res fins que passa alguna cosa.”
  • “És una etapa difícil de comprendre perquè no l’hem viscut, però els joves hem de tenir clar, tots i totes, que res en la vida ho tenim controlat. A tothom li pot passar.”
  • Pensem que no ens passarà res i que el que ens diuen no és veritat. També perquè pots parar de fumar però acabes tornant.”
  • “Perquè no hem hagut de ser realment responsables de res que era important o no li he donat importància. Sempre que ens hem vist ofegats ens han tret del problema i mai ens hem esforçat per tenir o aconseguir res. Som molt ambiciosos i conformistes. Som molt egoistes i sempre busquem un benefici propi.”
  • Som inconscients i pensem que podem amb tot i que res ni ningú pot contra nosaltres, ens sentim immortals i que no ens passarà res dolent.”

 

ARQUES i Oller, Mireia. Compleixo els requisits per ser addicte?. Institut d’Altafulla, 2022.

 

Font Fregona

L’objectiu és aconseguir vèncer l’addicció i reestructurar la seva vida a través de l’aprenentatge de nous patrons de conducta.

Deixa'ns les teves dades per rebre més informació.