Omet els enllaços

Addicció i família

Avui us volem parlar de la relació entre l’addicció i la família. Més concretament, us ho explicarem a través de les conclusions d’una recerca realitzada per la Mireia Arques. 

Compleixo els requisits per ser addicte? és un treball de recerca (TREC) basat en Font Fregona realitzat per la Mireia Arques i Oller, assessorat i supervisat per la psicopedagoga del nostre centre, Xesca Arques. El treball tracta l’adolescent addicte i investiga el rebuig social que reben les persones consumidores, com també els estereotips associats amb elles. Els principals objectius son desestigmatitzar els adolescents addictes i sensibilitzar els joves sobre les addiccions.

ADDICCIÓ I FAMÍLIA

“Tothom valora que l’addicció va fer empitjorar la seva vida amb “problemes familiars, conductes perilloses i fora de la llei, manipulacions”. Sobre les il·lusions en l’etapa de consum, pràcticament no en tenen i quan diuen que en tenen alguna és per consumir, fugir de la família, estar amb persones consumidores com elles. El més rellevant és el deteriorament de les relacions familiars.

Les relacions amb la família durant el consum les defineixen com “sense relació, molt dolenta, desgastada, trencada, en funció del dia que la persona tenia, esgotada, amb moltes discussions”. I l’emoció més present en aquesta mateixa etapa és “tristesa, frustració, ansietat, patiment, ràbia, por i eufòria”.

L’inici de tractament està marcat per situacions límit amb la família, la justícia o els tutors dels menors. L’ingrés al tractament està associat amb robatoris, problemes de salut, baralles familiars, etc. Aquestes i altres raons marquen una necessitat de tractament en un lloc apartat dels seu entorn.

Quan se’ls demana la valoració positiva d’estar al centre, el que millor valoren és la recuperació de la seva vida i la millora en la relació familiar. La gran majoria destaca una alta millora en la relació amb la família sobretot pel que fa
a relació,confiança, comunicació, sinceritat, motivació.”

ARQUES i Oller, Mireia. Compleixo els requisits per ser addicte?. Institut d’Altafulla, 2022.

 

Font Fregona

L’objectiu és aconseguir vèncer l’addicció i reestructurar la seva vida a través de l’aprenentatge de nous patrons de conducta.

Deixa'ns les teves dades per rebre més informació.